Olen aloittanut mielenkiintoisen prosessin, tarkoituksena opetella kaivertamaan kristallikalloja. Ystäväni kerran sanoi ääneen; miksi et rupeaisi itse kaivertamaan kalloja. Aluksi ajatus tuntui vieraalta, kivimateriaali niin kovalta, miten niitä voisi työstää. Sitten eräänä päivänä ajatus nousi voimakkaana sisältäni ja niin siinä hetkessä tein päätöksen että rupean opettelemaan asiaa. Olen luonteeltani käsityöläinen, nautin käsillä tekemisestä. Kuvataiteilijana toimiminen luonnollisesti on auttanut minua alussa. Olen piirtänyt luonnoksia, teen myös itsenäistä grafiikan-sarjaa kristallikallojen inspiroimana. Piirtäminen toimii muotojen tutkimisessa. Yksi tärkeä inspiraation lähteeni on ollut Mongolian shamaanien kristallikallojen omaperäinen muoto-kieli. Aloitin muovailun lapseni muovailuvahalla. Se toimi osittain veistäessäni ensimmäisen puisen kallo-mallin. Olenkin jatkanut puisten mallien tekemistä jotta löydän haluamaani muotokieltä. Puiset kallot toimivat kivisten kristallikallojen malleina. Kun aloitin prosessin niin huomasin hyvin pian miten nautin tästä työstä, huumoriakaan ei puutu tekemisestä. Kiven kaiverrustyön olen aloittanut hyvin pelkistetyillä työvälineillä. Harjoituskivet olen poiminut merenrannalta fiiliksen mukaan, tärkein tuntuu olevan että kivi tuntuu hyvältä, siinä on jotain mikä resonoi minussa positiivisesti. Nyt olen saanut lisää timanttikaiverrus-työvälineitä Dremel-miniporaan ja timantti-hiomalaikkoja isompaan koneeseen.
Neljä edessä olevaa puista kallo-mallia ovat saaneet inspiraation Mongolian kristallikalloista. Kaikki ovat hieman kesken. Prosessi jatkuu. Takana ja kahdessa viimeisessä kuvassa oleva puupää on saanut innoituksen Hongshan-kulttuurin kristallikallosta.
Luonnostelua. Uuden kivipään muotojen etsimistä, luonnokset tukena.
Jatkoin kaivertamista muuton jälkeen. Kuopion Kivikerholla on tila jossa voi tehdä kaivertamis- ja kiillottamis-töitä. Paikka sattui olemaan monitoimitalossa tien toisella puolella missä asun, mahtavaa!
Jatkoin kaivertamista muuton jälkeen. Kuopion Kivikerholla on tila jossa voi tehdä kaivertamis- ja kiillottamis-töitä. Paikka sattui olemaan monitoimitalossa tien toisella puolella missä asun, mahtavaa!
Minulle tuli selkeä ajatus käyttää kiven kaiverruksessa Suomesta löytyvää kiveä. Ukon-kiven eli Lumi-kvartsin käyttäminen ensimmäiseen sarjaan joiden muotokieli pohjautuu Mongoliasta löydettyihin kristallikalloihin. Muodot tulevat olemaan pehmeitä, kallojen mallit huomioivat luonnonkivien muotoja. Kuvissa on muutama Lapista, Äkäslompolosta löytämistäni Ukon-kivistä. Ne kantavat puhtaita, voimakkaita luonnonenergioita. Koska koen nykyään kivet yhä enemmän eläviksi, annan jokaiselle kivelle aikaa kuunnellen niitä. Samalla otan ne mukaan meditaatioon aktivoiden niiden energioita ja avautuen niiden energioille jo ennen mahdollista kaiverrustyötä. Kuvassa puinen mallini ja aloittamani lumi-kvartsinen kallo. Puisessa kallossa on ollut mallina Mongolian kristallikallo joka on tulossa minulle tekemään yhteistyötä kanssani. Nyt tämä muinainen Mongolian kristallikallo on ollut minulla jo jonkin aikaa. Kallon nimi on Lao Tzu.
Ensimmäisessä kuvassa pelkistetty työvälineeni jolla aloittelen; timanttilaikka kulmahiomakoneessa, suojalasit ja vesiämpäri jonne pulautan välillä kivisen kallon. Työskentelen nyt omalla pihalla taloni takana. Punakvartsinen kallo näyttää märkänä, vaikkakin hyvin keskeneräisenä, upean väriseltä. Vieressä sininen muovailuvaha-mallini. Nyt on aloitettu jo silmäkuoppien kaiverrus. Hiomista ja kiillotusta. Työ jatkuu kun saan hieman lisää timanttikaiverrus-työvälineitä.
Jukka Muhonen